An existing site inspired two different designs for a purpose-built building.

Leslie Groves Hospital operates a dementia community programme for approximately 20 people who come during the day. This programme is currently run at a different location and Leslie Groves want to bring the programme into a new building on their main hospital site. Two Architectural Design students took the opportunity to design for Leslie Groves, to meet the needs of the programme and to suit the specific site.

Jordan Cousins aimed for an open and spacious layout with minimal visual complexity. He aimed to provide comfort and familiarity in an easily navigable structure, to create a place that gave identity and continuity of life for the individual and the group as a whole. His design featured a concave layout oriented to the view and sun, but with large eaves to reduce glare and achieve a more even light quality. 

Lucy Stephens sought to create stimulating spaces for clients to be active and involved. Her facility design is arranged around a central greenhouse and courtyard. Incorporating modular components would minimise the disruption from on-site construction.

These designs had input from our Occupational Therapy students, to help ensure they would be suitable for the programme users.

March 2022

Image credit: Lucy Stephens. All rights reserved.